Хотнишки водопад

Хотнишкият водопад или още известен като Кая Бунар, се намира в северозападните части на България. Местоположението му е на 2.5 км. от великотърновското село Хотница. Водопадът притежава удивителна красота, която пленява сърцата на всеки един негов посетител. Той е висок 30 м. и в него текат водите на река Бохот. Благодарение на неговата божествена красота, която си струва да бъде запазена - той е обявен за природна забележителност и защитена територия през 1971 г.

Това, което кара хората да го обожават талкова много, е че в него може да се види, усети и докосне силното присъствие на природният дух. Самата атмосфера на мястото има различна, успокояваща енергия, която предразполага към релаксация и приятно изживени моменти. Друга положителна негова черта, е че той никога не пресъхва. Дори и в летните месеци има достатъчно вода в себе си, а след разтапянето на зимните снегове през пролетта, става много пълноводен. Тогава е най – доброто време да бъде посетен, защото водата страстно се стича надолу, докато цялата зеленина около него разцъфтява.

Хотнишкият водопад е много лесно достъпен за всички. Има няколко варианта, по които можете да стигнете до него. Най – предпочитаният е през хотнишката Екопътека. Тя не е много дълга, но е изключително приятна, защото пред нея се отварят всички красиви гледки на местността. Нейната дължина е около километър и половина и се преминава за не повече от 40 минути. Начало й е направено от каменни стъпала, които водят нагоре до място, намиращо се над големия водопад. След това, отново има стъпала, по които продължава нагоре, а на места и малки мостчета.

 

За тези, които предпочитат шосето, вместо екопътеката – можете да стигнете до водопада и с кола. Близо до него има и паркинг, където можете да оставите вашето превозно средство. Шосето, което води до там стига близо до реката, и когато слезете от вас се изисква само да минете по нейния мост и ще се озовете точно срещу водопада. Този път е много по–бърз, но минаването през него въобще не е толкова вълнуващо. Екопътеката предлага невероятни гледки, за които си струва да извървите този километър и половина и ние горещо я препоръчваме.

Мястото около водопада е отлично за пикник или къмпинг, където да прекарате красиви мигове с любимите си хора. В последно време, местността е много популярна и често се срещат туристически групи, но ако уцелите точното време през годината ще имате привилегията да се насладите на прекрасната гледа в приятна, усамотена обстановка.

Ангела Ангелова