Букурещ - румънската перла

Букурещ е столицата на северната ни съседка Румъния, а също така най-големият град на територията на страната, развит промишлен и търговски център. Разположението на Букурещ е в югоизточна Румъния на 60 км от Плоещи, 80 км от град Търговище в България, 84 км от Александрия и 110 км от Бузъу. 

Легендата, според която е създаден Букурещ, казва, че преди векове живял един овчар на име Букур. Един ден, когато овчарят пасял стадото си паднала гъста, непрогледна мъгла. Тя объркала овчаря и той се залутал във вълмата й. Не му останало нищо друго, което да направи, освен да се помоли на Бог да го упъти. Отправил молба Букур към Господ Бог и станало чудо - гъстата мъгла се раздигнала. В знак на признателност, че успял да намери пътят и стадото си, овчарят издигнал на това място малък параклис. След известно време около божията обител се заселили хора и така се родил и разраснал днешният модерен град Букурещ.

Столицата на Румъния е един от най-живописните градове на Балканския полуостров. Добре развит и уреден, това е една от столиците на Балканите, които задължително трябва да посетите, тръгнете ли на екскурзия в съседните страни на България. Невероятните сгради със своя архитектурен стил, наред с модерните стъклени бизнес сгради, ще създаде във вас усещането за един допълващ се контраст.

Букурещ е известен още като Малкия Париж, заради това, че има известна прилика с френската столица. За незапознатите ще кажем, че както и в Париж, архитектурата на Букурещ е от 19 век, през града протича река, както в Париж, и не на последно място и Триумфалната арка, която може да снимате и в Букурещ, разбира се в по-малък формат.

Тук се намира и едно истинско произведение на модерното архитектурно изкуство и втората по големина административна сграда в света, след Пентагона в САЩ, а именно - Палата на парламента на Румъния.