Истанбул – перлата на Мраморно море

  Най-големият град в Турция, световен мегаполис е Истанбул, който започва съществуването си през античността като гр. Византион, през 330 год. римският император Константин го избира за нова столица на Римската империя, след това на Източната Римска Империя (Византия), а е бил столица и на кратко съществувалата Латинска империя. От римско време градът е известен като Константинопол, след завладяването от турците получава името Истанбул, а славяните го наричат Цариград.

  Това е един своеобразен културен кръстопът, който свързва два континента – Европа и Азия. Истанбул се намира на две морета – Мраморно на юг и Черно на север. Европейската и азиатска част са свързани с два големи моста над Босфора.

  Невероятно мекият климат е просто идеален за една лятна екскурзия и препичане на плажовете на Мраморно море. Тук може да намерите прекрасни джамии и християнски църкви, което показва, че въпреки всичко двете религии са успели да намерят начин да съжителстват мирно, въпреки бурното минало по тези земи.

  Истанбул е и модерен град, в който може да намерите всичко – от традиционни сувенири до дрехи и други продукти на световноизвестни дизайнери. И задължително опитайте турските сладкиши, с които южните ни съседи са се прочули в цяла Европа.

  Идвайки на екскурзия до Истанбул обезателно трябва да видите поне част от забележителностите:

  - Света София - църква, превърната в джамия след унищожаването на Византия от османските турци, днес музей
  - Българската желязна църква „Свети Стефан“
  - Топкапъ сарай - по време на Османската империя замъкът е бил резиденция на турските султани
  - Капалъ чаршъ - известният покрит пазар
  - Джамията Султан Ахмед - известната „Синята джамия“ в Истанбул
  - Улица Истиклял - известен булевард
  - Златният рог - залив на Босфора
  - Кулата Галата - генуезка кула в квартал Галата
  - Долмабахче сарай - резиденцията на Ататюрк, сега музей
  - площад Таксим - известен площад
  - Йеребатан сарнъджъ - подземен воден резервоар построен през 6 век, днес музей (там се съхранява прочутата каменна глава на горгоната Медуза)
  - Къз Кулеси - кула, врязана в морето
  - Кафене "Пиер Лоти"