Европа

  Столицата и най-големият град в Португалия е Лисабон. По последни данни градът е с население от 564 477 жители, а конурбацията - около 2 700 000 души. Лисабон се намира при вливането на реката Тежу, която минава през целият град, в Атлантическия океан. 

  Португалия се намира в най-южната част на Западна Европа, което я приви привлекателна дестинация за почивка. Така че, ако всичките ви планове са се провалили за почивка или екскурзия на море, може ви ще изберете Португалия, която една изключителна дестинация сред другите.

  Самата столица Лисабон в началото, е основана като финикийска или гръцка колония, а след идването на Рим в тази част на Европа, Лисабон влиза в провинция Лузитания. През 711 година пада под владичеството и на маврите и отново, възвърнат от Афонсу Енрикеш през 1147 година, който се счита за първият крал на Португалия, дотогава подмятана от една цивилизация на друга. През 1260 година Лисабон вече е столица на новата стара страна, 30 години по-късно отваря врати и Лисабонският университет.

  Лисабон, невероятната столица на Португалия, седяща върху седем хълма гледащи към голямата река Тежу, често бъркана от туристите като Атлантическия океан.
  Да посетиш Лисабон е като да отидеш в друг свят. Катериш се нагоре и слизаш надолу, опитвайки се да намериш допирни точки със собственото си родно място, но трудно би могъл да го направиш. Лисабон е един културен полъх, микс от народи, храни и усещания. Сякаш местните живеят в една приказка, мислиш си докато ги наблюдаваш. Може би се дължи на постоянното слънце, палмовите дървета или вкусната прясна храна. Те са усмихнати и приветливи. Португалците също така са огромни футболни запалянковци, узнах, запознавайки се с млад мъж, който се казваше Зинадин, кръстен от баща си на великия футболист Зинадин Зидан. Разбира се мъжът също беше футболист с надеждата някой ден да пробие. Не разбирам от футбол, но му пожелах късмет и му подарих два хартиени лева за спомен.

  Освен футбол, музиката заема специално място в сърцата на португалците. Фадо е популярен музикален стил с „остри“ лирични слова и акустична китара. В столицата музика се чува навсякъде. А през лятото Лисабон е претъпкан с туристи, постоянно смесващи се с местните и стане ли вечер „Байро Алто“ – нощният квартал се запълва с глъчка, баровете се отварят и всички плъзват навсякъде. Можеш да ги видиш на улиците, пушейки цигара, ентузиазирано разговаряйки един с друг или отпивайки от поредната сангрия. ( традиционна напитка с вино и нарязани парчета плод, пораскови или ябълки). Португалците определено обичат да се забавляват. Обичат живата музика и ежемесечно в Лисабон се провеждат фестивали и концерти. Лисабон никога не спи. И наркотиците са легални. Естествено не ви карам да хукнете към Португалия с идеята да опитате от всичко. Много е вероятно и да ви излъжат и да не получите това, което очаквате.

  Когато се разхождате по улиците на Лисабон и се чудете къде да седнете за обяд, ви препоръчвам да избягвате ресторантите, които крещят „елате, туристи“. Освен, че са много скъпи, се съмнявам, че ще успеете да се насладите напълно на португалската кухня. Отидете в малките заведения, в които се хранят местните. Навсякъде може да опитате пресни морски дарове и риба. Тяхната гордост се нарича бакалао или риба треска, която се готви по разнообразни начини. Също така ще видите на масата най-често купичка с маслини, пресен хляб и пастет или някакво друго предястие. Не си мислите обаче, че е безплатно. Накрая, когато дойде сметката ще трябва да платите, ако сте яли, но задължително опитайте. Ако сте фенове и на индийската храна, има чудесни индийски ресторанти, в които може да пробвате вкусна самоса и чикън масала. Навсякъде има и дюнер кебап, но не слагат картофи в дюнера. Ще трябва да си поръчате отделно.
  След като се нахраните можете спокойно да разгледате забележителностите в Лисабон. Като се започне от самото метро. Лисабонското метро е огромно. С четири линии- синя линия, жълта линия, зелена линия и червена линия. Всяка станция пращи от своя собствена индивидуалност от модерни стенни картини до цитати на Сократ и красиви статуи.

  Аз не съм атинец или грък. Аз съм гражданин на света. Сократ


  Едно от най-красивите места за посещение е замъкът „Сао Жорж“, в който освен, че може да се насладите на архитектурата от 11 век, можете също и да гледате през „камера обскура“ специална система за наблюдение от 360 градуса с детайлен изглед на града в реално време.

  В двореца се разхождат семейство пауни, които са също атракция.

  Ако обаче искате да седнете някъде и да си починете, ви предлагам да се отправите към някой от 30-те „мирадори“(гледни точки) в Лисабон. Те са разположени на най-високите хълмове и може да видите целия град. Един от най-красивите е „ Мiradouro de Santa Luzia“.

  Ако сте религиозни може да посетите с корабче по река Тежу и статуята на „Христос, Царят“ . Тя е 82 метра и Христос на нея е разпънал ръце, сякаш благославя Лисабон. Има и платформа с асансьор в основата на статуята, откъдето отново може да наблюдавате забележителностите на столицата на Португалия.


  Плажове в Лисабон няма, но само на 30км се намира курортния град Кашкайш, разположен на брега на Атлантическия океан.
  Ако решите да посетите Португалия, обещавам ви спиращи дъха преживявания, красиви гледки, изумителна храна и много нови приключения. И не забравяйте да си вземете връхни дрехи, става хладно през нощта.

  View the embedded image gallery online at:
  http://ekskurzii.com/world-tourism/europe#sigFreeIdddbe6142cc

  Норвегия, ЛисефьордПо всички възможни стандарти северното кралство Норвегия е една от най-красивите държави в света. Страната заема западната част от Скандинавския полуостров. Изпълнителната власт е съсредоточена в министър-председателя и правителството, които формално се назначават от краля. Както във всяка парламентарна монархия, той има церемониална функция и влияние в качеството си на символ на националното единство.

  Населението на кралство Норвегия е близо 4,6 млн. души, близо половин милион от които живеят в столицата Осло.

  Името на държавата на старoнорвежки означава "надълго по брега". Или по морето, защото с островите и стотиците дълбоко врязаните фиорди Норвегия има над 19 000 км крайбрежие! Разпростряла се на 2500 км. от югозапад на североизток, на почти 500 км. отвъд Полярният кръг. Със своите 385 хил. кв. км Норвегия е малко по-голяма от Германия, но има предимно планински релеф с разнообразни форми, създаден от ледниците. Много от тях още съществуват, а топящият се лед образува буйни реки и приказни водопади.

  Ирландия, известна и като Ейре, е държава в Северозападна Европа. Заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Република Ирландия е официално „описание“ на държавата, а не нейното конституционно име. Площта е 70 831 км2, от които 69 414 км2 са суша и 1 417 км2 водна площ. Ирландия е сред най-богатите, развити и мирни държави в света и е с един от най-високите жизнени стандарти в света. Има качествена образователна система, а като истинска демократична държава предоставя пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода. Ирландия има развита и модерна икономика, главно сферата на услугите и високите технологии. Води политика на неутралитет и не е член на НАТО. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа. Официалните езици в страната са ирландският и английският.

  Делос е остров в западната част на Егейско море, най-малкият от Цикладите. Дължината му е 4,5 км, а в най-широката си част е 1,3 км. Първите следи от обитаване на острова са от III хил. пр. Хр., а през VII в. пр. Хр. Делос вече е известен йонийски център заради религиозната си значимост. След време на спорове за надмощие Делос окончателно се обявява за свободен и независим в 314 г. пр. Хр.

  В Древна Гърция остров Делос се считал за свещен, тъй като там, според митовете, Лето родила близнаците Артемида и Аполон. Съгласно мита, някога Делос бил плаващ остров, блуждаещ по морета, докато Зевс не заповядал на Посейдон да го застопори на едно място, за да може на него да се скрие и роди бременната Лето. Дълго време малкия град Делос се изхранвал с доходите от храма на Аполон, който имал култово значение. Религиозната му роля бил толкова голяма, че след 426 пр. Хр. било забранено на него да се раждат и умират хора. По-късно станал крупен център на международна търговия и особено се прославил като най-големия в Средиземноморието пазар на роби. По сведения на Страбон, в пристанището на Делос ежедневно се купували и продавали десетки хиляди роби. Делос бил столица на Делоския съюз, който е основан 478-477 г. пр.н.е. На Делос се съхранявала хазната на съюза и там се провеждали срещите на съюзниците.

  В наши дни на Делос няма постоянни обитатели. Островът е музей под открито небе, който в понеделник има почивен ден и островът е "затворен". Археолозите са успели досега да открият останките на три светилища на Аполон, храм на Артемида, храм на бог Тритон, храм на Хера, Тераса на лъвовете и други светилища.

  През 1990 г. ЮНЕСКО вписва Делос в списъка на световното наследство. Най-важните паметници в Делос са Агората на Компеталиастите, Храмът на делийците, Минойският извор, Терасата с лъвовете, Къщата на посейдониастите от Бейрут, Стойвадейонът, Театърът, Храмът на Изида, Храмът на Хера и Къщата на Дионис.

  View the embedded image gallery online at:
  http://ekskurzii.com/world-tourism/europe#sigFreeId1267e531c8

  Старият град и крепост Сребреник в Босна и Херцеговина се намира на североизточните склонове на планината Маевица над долината на река Тиня. В миналото градът имал важно стратегическо значение за отбраната на обширната територия около него. Силуетът на Стария Сребреник е оформен от очертанията на терена. Градът е построен върху стръмен и почти недостъпен скален масив, който се издига на височина от 50 до 70 метра над околността. В него се влиза през сградата на градската порта (капъ-кула), разположена на югоизточния склон. Пред склона е създаден широк изкуствен канал, така че до портата на замъка може да се стигне единствено по дървения мост над канала. В горната част на града се намират главната кула, водният резервоар и представителна средновековна жилищна сграда.

  View the embedded image gallery online at:
  http://ekskurzii.com/world-tourism/europe#sigFreeIdd84be728e1

  Страница 1 от 22

  © 2004 - 2016 Ekskurzii.com. All Rights Reserved.