Азия

  Защо там е отлично място за екскурзия?
  Далян е прекрасен турски град, в който ще намерите много спокойствие, мир и красота. Освен морската му част, там също ще ви завладее и невероятна горска територия. Населението на града е не повече от 8 000 души, което го прави отличен за любителите на спокойните екскурзии. Всеки, който има нужда да отиде на почивка с намерението да се отдаде на релакс и да преживее красиви моменти – Далян е точната дестинация. В града се намират и Ликианските гробници, които са обявени за забележителност и се намират повече от 400 години. Eжедневно се организират екскурзии до гробниците и до руините от древното селище Каунос, до което се стига за кратко време по вода.

  Tags:

  Защо там?
  Даламан е прекрасен туристически град, който може да предложи красиви плажове и зелени гори. Града е разположен в крайбрежната низина и е заобиколен от невероятни планински части. Мястото притежава много отворени за посещение плажове. Някои от тях са ежедневно обитавани, а други са малки усамотени кътчета, където можете да се насладите на приятни преживявания с половинката си. Несъмнено Даламан е отлично място за екскурзия. За любителите на планинския престой има многобройни зелени части в близост до плажа, където могат да прекарат своята къмпинг екскурзия. Едно от нещата, с които града е известен, е че в него се намира най – големия затвор в Турция, но това не е причина за тревожност. Той е добре обезопасен и има подсилена охрана, само заради личния комфорт на туристите. В града често има патрулиращи коли и дори може да се каже, че той е най – безопасното място в цялата Турска Ривиера.

  Tags:

  Екскурзията, на която е време да отидете!
  Белдиби е красив турски град, който е част от известната Турска Ривиера. Много хора по цял свят го познават като луксозно морско селище. Града притежава чисти морски води, красива природа и уникални хотели и заведения, където задължително ще си прекарате добре. Повечето от неговите посетители го предпочитат, защото има голяма дъбова гора и тя достига на метри от плажната ивица. Това е силна положителна черта за него, защото немалка част от хората не желаят да посещават морските плажове заради парещия пясък, който залепва по кожата, дефицита на плажни чадъри и ред други причини. В Белдиби това няма как да се случи, благодарение на неговата природа. Можете да завържете хамака си за дърветата и да си почивате под дебелата сянка, а когато усетите, че искате да влезете във водата – тя ще бъде само на метри от вас. Какво по – добро от това?

  Tags:

  Мохенджо Даро – единственият спомен от изгубената цивилизация на Индите. В момента се намира в Пакистан, но какво се е случило с този народ остава загадка.

  Първите разкопки на древния град започват още през 1920г. и тогава става ясно – археологическите останки датират отпреди 4,000 години. Архитектурата на Мохенджо Даро е изумителна. Постройките са тухлени, изградени са тоалетни, обществена баня, което е доказателство, че за тази цивилизация чистотата е била много важна. Имали са цитадела и добре развита градска канализация, но това не е най-изненадващото, на което са се натъкнали археолозите.

  Лхаса, столицата на Тибет значи на тибетски буквално „ Място на боговете“. Намира се на 3,600 м. надморска височина. Река Брахмапутра минава покрай града. Населението на тибетския автономен регион, който се намира в югозападната част на Китай е около три милиона души. По-голяма част са тибетци, изповядващи тибетски будизъм наречен „бон“. В училищата се учи задължително както тибетски, така и китайски. Тибетски език се говори в Тибет, Бутан, Непал и в някои части на Северна Индия. Той се класифицира от лингвистите като част от Тибето-бирмански езици, подгрупа на Сино-тибетските езици. Тибетският език е базиран върху древен санскрит, система за писане в Индия.Той е един от четирите най-стари и най-големи по обем литературни езици на Азия, включително санскрит, китайски и японски. Климатът в Тибет е суров. В Лхаса, температурите достигат едва до 20 °C през лятото, а през зимата могат да паднат и до – 10 ° С.
  Дворецът Потала в Лхаса е бил главната резиденция на Далай Лама до 1959 г. Атмосферата около двореца е невероятна. Дворецът е построен на висок хълм обграден с големи бели стени. Стотици души минават покрай двореца и завъртат колелата. Тибетските молитвени колела наречени Мани са устройства за разпространение на духовни благословии и благополучие. Ролки от тънка хартия напечатани на много копия с мантрата Ом Мани Падме Хум отпечатани върху древен индийски скрипт се навиват около осите в защитен контейнер и се завъртат наоколо. Колкото повече се върти колелото, толкова повече благополучие. Има много различни типове Мани колела. Поставят се също и на места, където могат да бъдат завъртяни от вятъра. Въртят се по часовниковата стрелка. Тибетските будисти вярват, че казвайки мантрата Ом Мани Падме Хум призовават вниманието и благословията на Ченрезиг или още познат като Авалокитешвара – Бодхисатва въплъщаващ състраданието на всички Буди. Приема се за закрилник на Тибет. Всички учения на Буда се съдържат в тази мантра. В нея се крие истината за същността на страданието и как да бъде премахната. Потала отдавна не е действащ дворец. Сега служи за насладата на многобройните посетители. Дворецът съществува повече от 1300г. и в него има над хиляда стаи. Той е бил седалището на тибетското правителство и освен дом на Далай Лама и неговия персонал, вътре са живяли монаси и държавни служители. Храм Джокханг е друга забележителност в Лхаса. Построен е през 7 век от тибетския крал Гамбо е най-почитаният храм в цял Тибет. Намира се в центъра на стария град и тук Далай Лама и предшествениците му са получили своето ритуално приемане. Този храм е толкова свещен, че се смята за задължително всеки тибетец поне веднъж да го види с очите си. В него се помещава 1.5 м статуя на Буда, когато е бил на 12 годишна възраст. Може да откриете многобройни статии и икони на будистки богове и бодхисатви. Манастир Дрепунг е бил най-големият манастир в света с над 10 хиляди действащи монаси. Тук са се обучавали много млади монаси и тъй като зад манастира има пещери, монасите са отивали там , за да медитират след като приключат с обучението си.
  Поради негостоприемната височина, на която живеят, тибетската диета съчетава продуктите, които са лесни за откриване като изобилие от плодове и зеленчуци липсва. Месото на як например е изключително популярно. Якът е едър мъжки бозайник с тегло 1200 кг. Животното се използва както за прехрана, така и за направата на палатки от козината му, мляко и масло. Друго интересно е чаят. Той се приготвя от билки, масло от як, вода и сол. Малко необичайно за нашите геогрфски ширини. Най-традиционното, което може да опитате обаче е цампа. Цампата е ястие от брашното на печен ечемик. Най-срещаният начин да ядете цампа е като го смесите с чай (с масло), сушено сирене, понякога и захар докато се формира тесто. Разбира се ако тези ястия не са ви по вкуса може да изпиете една „Лхаса“ бира, която е направена с изворна вода от Хималаите, ечемик от високопланинско ниво, хмел и мая. Бирата е с превъзходно качество и аромат.
  Тибет е без съмнение едно от най-забележителните места за посещение в Азия. Той предлага спиращи дъха пътешествия на висока надморска височина, зашеметяващи гледки към най-високите планини в света и множество будистки храмове. Тибет не може да се опише с думи, трябва да се усети и ако някога се озовете тук - бъдете сигурни, че това пътуване ще промени живота ви завинаги.

  Лхаса, старият град

  Лхаса, изглед към Потала дворец

  Дворец Потала

  Лхаса в днешно време

  Храм Джокханг

  Манастир Дрепунг

  Цампа

  Молитвени колела

  Страница 1 от 9