По света

  Навсякъде по света хората споделят различни обичаи и традиции и най-важните от тях са свързани с празници, които всички празнуваме. Като посрещането на Новата година. Но всички ли празнуваме еднакво? Ни най-малко, затова днес ще ви запозная с народи, които очакват Новата година по малко по особени начини.
  В Испания хората ядат по 12 гроздови зърна, когато започне обратното броене като при всяко зърно, те си пожелават по нещо, което искат да им се случи през Новата година. Някои от тях държат пари в джобовете си с надеждата, че те ще се удвоят, а децата имат задачата силно да удрят по тигани и тенджери. Така плашат духовете, за да имат благополучна година.

  Намиращо се на остров Мидъл - най-големият в архипелага Решеш, езерото Хилиър предизвиква огромен интерес сред всички чули за него. Нарича се розово, защото водите му са оцветени в този цвят и до скоро, дори учените не знаели каква е причината за това. Първоначално било направено изследване от екип учени през 1950г. като те предполагали, че в него ще открият специфичен вид водорасли Dunaliella salina, които образуват червен пигмент. За разлика от други, подобни на него езера в Австралия, в Хилиър тези водорасли не били открити. След като не постигнали успех, учените приключили изследването и причината за цвета му била в неизвестност до близката 2016г.

  Политически част от Чили, Великденският остров - Пасха - е един от най-изолираните в света, обитавани острови. Негов най-близък населен съсед е остров Питкерн на 2 075 км на запад. Великденският остров, е разположен в Тихия океан на геогравска ширина близки до тази на Калдера в Чили, от която е отдалечен на 3 510 км. Островът е около 24,6 км дълъг и 12,3 км в най-широката си част, а формата му е триъгълна. Има площ от 163,6 кв. км, и максимална височина от 507 метра. Има три сладководни езера - кратери: Рано Кау , Рано Рараку и Рано Арои, но не и постоянни потоци или реки. Той е с вулканичен произход и се състои от три сляти угаснали вулкана. Според специалистите последната вулканична активност на острова е била преди около 1000 години. В началото на 20 в. пара се е издигала от кратера Рано Кау. Събитието е документирано и снимано от губернатора на острова.

  Галапагоските острови (официалното им име е Аргипелаг Кулон) са група вулканични острови в източната част на Тихия океан на 625 мили (972 км) западно от Еквадор, част от който са те. Състои се от 15 големи, 3 по-малки острова и 107 скали и съвсем малки островчета с обща площ 7 880 км², разпръснати в океана на площ от 45 000 км². Най-големият от тях, остров Изабела, е повече от половината от площа на архипелага - 4 640 км 2. Тук е и най-високата точка на островите - вулканът Болф, висок 1707 м.
  Макар и разположени около екватора, островите имат хладен климат, дължащ се на студеното Хумболтово течение. Средната температура е 23 градуса. Валежите също са оскъдни. На островите практически липсват реки и езера. Липсата на прясна вода и достатъчно плодородна земя дълго препятстват колонизацията им.

  Днес населението на Галапагоските острови, които от 1973 г. са обявени за провинция, наброява 25 000 души. В основата си това са метиси, смес от индианци и испанци. Има и голям брой бели, предимно испанци, както и потомци на ранните европейски и американски заселници. Техен основен поминак е разрастващият се туризъм. Обитаеми са островите Балтра, Флорена, Изабела, Сан Кристобал, и Санта Круз. Столица на провинцията е Пуерто Морено на остров Сан Кристобал. Летища са изградени на Сан Кристобал, Изабела и Балтра.

  Дубай е безспорната перла на Персийския залив. Той е калейдоскоп от луксозни хотели, златисти плажове и ориенталска екзотика. Място, където можете да съчетаете почивката с покупка на всякакви стоки от най-големия безмитен пазар в света – скъпоценни камъни, естествени перли, облекла, автомобили. Тук се намира  най-голямото пристанище в света, Джебел Али, построено през 1970 година. Както и най-високата сграда на планетата - небостъргачът Бурж Халифа (828 метра) и

  най-големите изкуствени острови - трите Палмови острова (Джумейра, Джебел Али и Дейра).

  Дубай е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства. Сред тях той е втори по големина (след Абу Даби), но пък е най-населен (малко над 1.6 млн. жители). Разположен е на югоизточния бряг на Персийския залив. Най-ранното споменаване на наименованието "Дубай" се случва още през 1095 година, а като постоянно селище той съществува поне от 1799-а. За дата на основаването му обаче се приема 9 юни 1833-а.През следващите десетилетия Дубай се превръща във важно търговско пристанище. След откриването на нефт през 1966-а градът бързо се разраства, главно за сметка на притока на имигранти.

  Страница 1 от 9