Културно-исторически обекти

Паскалевата къща, Хасково

Къщата на чорбаджи Паскал е истински архитектурен шедьовър. Тя е обявена за паметник на културата от национално значение. В нея можем да проследим прехода от традиционния селски към градския и европейски бит на местното население след Освобождението.
Паскалевата къща е двуетажна, асиметрична, с добре обмислено функционално разпределение. Лекота и аристократичност придава полукръглият еркер, уют и топлина създават прекраснните резбовани тавани, врати и долапи, а декоративните ниши - алафрангите - допълват интериора с една самобитна изисканост.
Етнографската експозиция в къщата показва от бита на хасковлии по онова време. Първият етаж ни запознава с ежедневието на хасковското семейство, вторият впечатлява със своята представителност. Странно е усещането в Паскалевата къща - дървените миндери в гостната съжителстват с мебели от Виена, а наред със сребърните европейски прибори виждаме руски самовар - и всичко това се обединява от типичните килими и черги, с удивителните ивици пъстроцветни багри.

Музеят на солта - Поморие

Музеят на солта в Поморие е открит на 7 септември 2002 г. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. В Поморие, древният Анхиало, морска сол се добива от незапомнени времена. Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града (около V век пр. Хр.). Многовековният опит се е предавал от бащи на синове. Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства. В музея се предлагат сувенири, брошури и др. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Куполна гробница - Поморие

Куполната гробница в Поморие е паметник на културата от национално значение. Намира се в западния некропол на античния град, сега в района на станция за лозарство и овощарство северозападно от пътя Поморие – Бургас. Забележителен паметник на тракийското архитектурно строителство от римската епоха по българските земи.

Гробницата се намира под насипа на надгробна могила висока  около 8 м и е с диаметър 60 м. От запад по коридор дълъг 22 метра се влиза в кръгла камера с диаметър 11,60 м. и височина 5,50 м., в центъра на която се издига куха колона, която в горния си край се разтваря като гъба и преминава в стените. Затова и гробницата е известна като “Кухата могила”. Съоръжението е изградено от камък и тухли. Гробницата е била своеобразен мавзолей на богата Анхиалска тракийска фамилия.

Софийски зоопарк

Една от атракциите на нашата столица е прословутият Софийски зоопарк. Той влиза в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. На територията на съвременния обновен Софийски зоопарк, всеки, който е минал през столицата с мисълта да си направи една незабравима екскурзия, може да се запознае с много екзотични животни, които няма да има шанса да види никъде другаде наживо, както и животни добре познати за българските земи.

Официално адреса на Софийския зоопарк, както и неговият вход, от който може да влезете в градината, са на улица "Сребърна" номер едно, което се пада от западната страна на зоопарка. А всъщност зоопарка има два входа, през които може да се премине - освен западния вход откъм ул. „Сребърна“ зооградината има и още един от източната му страна в близост до кръстовището на бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Симеоновско шосе“. През лятото зоологическата градина може да посетите от 09:00 до 19:00 часа, а през зимата от 09:00 до 17:00 часа. Директор на Софийският зоопарк е д-р Иван Иванов.

Историята казва, че паркът отваря врати още през далечната 1888 година. Тогава той не се намира на сегашното си място, а е бил в бившия царски дворец. Първата експозиция, която е била сформирана е била на  черен лешояд (картал). Колекцията бързо се разраства, заради интереса на самият цар Фердинанд, който бил особено запален по колекционирането на диви животни и по-специално има адмирации към птиците. Ето защо не много дълго след отварянето на градината, бил изграден и специален павилион, който се обитавал от фазани. След това се появил и елен, а след рогатият крал на горите се поместила и двойка кафяви мечки. Много скоро територията на парка се оказала недостатъчна, поради което царят отделил и част от бившата ботаническа градина. С годините зоологическата градина постоянно се разраствала, за да достигне сегашния си изглед на една от най-богатите съхраняващи красиви и редки видове, на Балканите.

 

Мемориален комплекс "Военна гробница - 1916 г."

Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г." с местонахождение край град Тутракан е част Стоте национални туристически обекта. След Междусъюзническата война Румъния напада България и тогава Южна Добруджа преминава в пределите на Кралство Румъния. Но България отказва да отстъпи  и се провеждат боеве през 1916 година, известни като Тутраканската битка. В сражението намират смъртта си около 8000 войници, като 1764 са българи. В Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г. са положени за последна почивка български, румънски и други войници, а също така има и църква.

Този мемориален комплекс се води за най-голямото военно гробище от войните за национално обединение, които са се водили на територията на страната някога. Музеят в Тутракан се е заел със задачата да стопанисва и популяризира на тази национална светиня. Има и подета инициатива за създаване на една военна "Алея на славата", на която да се изпишат всички около 3000 имена на героите, които са оставили костите си на добруджанска земя. До настоящият момент са изписани около 1600 имена. 

Всяка година в Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г. се провеждат възпоменателни тържества, панахида, които имат за цел да почетат и уважат всички загинали в тази епична битка. Времето, по което се провеждат е всяка първа неделя на септември. 

Това е едно чудесно място за историческа екскурзия за всеки, който иска да се докосне до своите корени, до българщината и до всичко свято.